Tajemství ananasu

Ananas je exotické ovoce, které se u nás docela dobře zabydlelo, obzvláště v zimní období není problém ho na pultech našich obchodů sehnat.  Víte, kdy se poprvé dostal ananas do Evropy? Bylo to v roce 1493, kdy ho přivezl ze svých výprav z ostrova Guadaloupe mořeplavec Krištof Kolumbus. Tenkrát ho poprvé v Evropě ochutnali na španělském královském dvoře, kde ovšem nepřišli na to, jak s ananasem v kuchyni zacházet.

Ananas obsahuje velké množství vitamínů, šestnáct minerálních látek a stopových prvků. Obsahuje také důležitý bromelin, který štěpí bílkoviny a sráží mléko, navíc působí jako protizánětlivá látka, která pomáhá zmírňovat bolest, otoky a podporuje hojení ran. Ananas je silně močopudný, pomáhá tedy v léčbě močového ústrojí a onemocnění ledvin, dále chrání trávící trakt před bakteriemi, pomáhá při průjmovém onemocnění. Díky velkému obsahu biotinu pak konzumace ananasu prospívá naší pleti, vlasům a nehtům. Ideální je ovšem ananas konzumovat v syrovém stavu, kompotovaný totiž ztrácí až šedesát procent všech účinných látek. Pozor si ovšem dávejte na nezralé plody, ty dokážou podráždit dutinu ústní a poleptat zubní sklovinu.

Z ananasu se konzumuje dužina, která je obklopena dřevnatou částí. K dužině se dostaneme tak, že nejdříve odkrojíme horní část s listy, následně ananas rozkrojíme na čtvrtiny a odstraníme vnější dřevnatou část a dřevnatý vnitřek. Odpadu je tedy víc než dužiny, chvíli času příprava také zabere, ale stojí to za to. Pokud nechcete přijít o všechny drahocenné látky, pak stačí ananas nakrájet zasyrova, přidat třeba další ovoce a máte tak zdravou svačinku v podobě ovocného salátu. Nebojte se ovšem s ananasem experimentovat. Má totiž tu geniální schopnost, že výborně chutná pokud ho ugrilujete. Cukr, který ananas obsahuje zkaramelizuje, ale zároveň si zachová nakyslou chuť. Skvěle se pak hodí třeba ke grilovanému masu. Ananas najdete často v receptech na čínskou nebo thajskou kuchyni právě v kombinaci s masem.  Můžete ho však samozřejmě použít do různých dezertů či koláčů. Co třeba jako tečku za slavnostním menu připravit grilovaný ananas s troškou medu a zmrzlinou? Strávníci se budou jen olizovat. Nebojte se ananas také zavařit nebo usušit, skvěle chutná i ananasová marmeláda. Kousek ananasu ozdobí i různé kokteily.  Ananasu to zkrátka v kuchyni sluší, povolte uzdu fantazii a nebojte se ho vyzkoušet jak ve sladkých tak slaných receptech.

 

Víte jak ananas správně skladovat? Ideální je teplota nad 50C, nejlépe ho skladujte v suché spíži. Nezralý ananas pak nechte při pokojové teplotě pár dní dozrát. Pokud už koupíte ananas zralý, neotálejte s konzumací, rychle totiž podléhá zkáze. To že je ananas zralý poznáte podle následujícího fíglu. Pokud vytrhnete lístek z jeho středu, měl by klást mírný odpor, ale měl by jít snadno vytrhnout.

 

Zajímavé recepty nejen z ananasu získáte na erecepty.eu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *